Παρελθόν
Η ιστορία των καλλιστείων είναι μεγάλη και ξεκίνησε όταν ο Γάλλος δημοσιογράφος Ντε Βαλέφ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου ανακήρυξε το 1928 με τον τίτλο Μις Ελλάς την Ντίνα Σαρρή από το Παγκράτι, σε μία προσπάθεια να δώσει ομορφιά στη ζοφερή εκείνη εποχή. Ωστόσο, μόλις 3 χρόνια αργότερα έμελλε αυτή να διακοπεί με τη στέψη της Μις Ελλάς Χρυσούλα Ρόδη το 1931.
Πέρασαν 21 ολόκληρα χρόνια όταν η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ ανακηρύσσει το 1952 διαγωνισμό προς ανάδειξη μίας καλλονής η οποία επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό ‘Γιουνιβέρσαλ’. Η ανακοίνωση έλεγε πως η νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού επρόκειτο να γίνει «Σταρ του Χόλυγουντ» και έτσι, τόσο απλά, γεννήθηκε ο τίτλος «Σταρ Ελλάς», ο οποίος υποδηλώνει την υποψηφιότητα της Ελληνίδας καλλονής για το διεθνή διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός Universal μετανομάστηκε την επόμενη χρονιά σε Miss Universe ενώ το αντίπαλο δέος από την Ευρώπη, ο Miss World, ήδη είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.
Μις Ελλάς
Το 1929 κυκλοφόρησε σε δίσκο το τραγούδι του Αντώνη Νταλγκά «Μις Ελλάς». Στους στίχους αποτυπώνεται ο αντίκτυπος των πρώτων εκείνων καλλιστείων στα λαϊκά στρώματα (η «Πατρινιά κοπέλα» είναι η Ασπασία Καρατζά, Μις Ελλάς 1929, ενώ το «Delice» / «Ντελίς» είναι το κοσμικό κέντρο όπου έγιναν τα καλλιστεία).
“Πατρινή πεντάμορφη κοπέλα
θέλω να μου πεις, θέλω να μου πεις,
σε μπελά έβαλες πολλούς και μένα
τι είναι αυτό το μις, τι είναι αυτό το μις;
Αχ, αχ, μις Ελλάς
τι ’ναι τούτα που τραβάς.
Σε ζηλεύουν όλα τα κορίτσια,
θέλουν μις Ελλάς.
Αχ, αχ, μις Ελλάς
τι ’ναι τούτα που τραβάς.
Σε ζηλεύει τώρα κι η δική μου
είναι να γελάς.
Είμαι δα κι εγώ αρραβωνιασμένος
σε μια γειτονιά, σε μια γειτονιά.
Κι ήθελα να παντρευτώ ο καημένος
με μια Μπουρναριά, με μια Μπουρναριά.
Αχ, αχ, μις Ελλάς
τώρα συ μου τα χαλνάς,
δεν παντρεύουμαι, μου λέει, ακόμα,
πω πω πω πω πω μπελάς.
Αχ, αχ, μις Ελλάς
τώρα συ μου τα χαλνάς,
θέλω να μπω στο Ντελίς, μου λέγει,
Αρχής γενομένης το 1952 τα καλλιστεία διοργανώνονται από την εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ». Δύο χρόνια όμως μετά, το 1954, τη σκυτάλη στη διοργάνωση των καλλιστείων αναλαμβάνει η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ η οποία φιλοξενεί το διαγωνισμό για 28 ολόκληρα χρόνια.
Εντωμεταξύ το 1969 αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή δημοσίων σχέσεων της εφημερίδας ο αείμνηστος Γιώργος Πρεβελάκης, ο οποίος επωμίζεται- μεταξύ άλλων- και την ευθύνη της διοργάνωσης των καλλιστείων. Μία ευθύνη που υπηρέτησε πιστά μέχρι το θάνατό του το 2006.
Την εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διαδέχεται το 1983 το περιοδικό ΡΟΜΑΝΤΣΟ και έπειτα το 1988 το περιοδικό DISCOMODA IN.
Όταν το 1989 δίνονται οι πρώτες τηλεοπτικές άδειες της ιδιωτικής τηλεόρασης όλα αλλάζουν για το θεσμό! Ο αείμνηστος Μίνωας Κυριακού υπογράφει το πρώτο 10ετες συμβόλαιο με τον Γιώργο Πρεβελάκη και η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Διαγωνισμού Ομορφιάς «χτυπάει» απίστευτα νούμερα τηλεθέασης! Η αρχή μίας λαμπρής 20ετίας γεμάτη από θέαμα, λάμψη και διεθνείς επιτυχίες για τα Ελληνικά καλλιστεία ήταν πλέον γεγονός!
Υποψήφια νέα κορίτσια γίνονταν διάσημες κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα! Ονόματα όπως Τζένη Μπαλατσινού Σταρ Ελλάς 1990, Μαρίνα Τσιντικίδου Σταρ Ελλάς 1992, Ρέα Τουτουνζή Σταρ Ελλάς 1994, Εύη Αδάμ Μις Ελλάς 1994, Ειρήνη Σκλήβα Μις Ελλάς 1996 και Miss World 1996, Εβελίνα Παπαντωνίου Σταρ Ελλάς 2001 και 1η ανα/κή Miss Universe 2001, είναι λίγα από τα ονόματα στον μακρύ κατάλογο των γυναικών που καταξιώθηκαν ως σύμβολα στο χώρο της ομορφιάς και της μόδας.
Η χρυσή 20ετία ωστόσο λήγει απότομα το 2011 όταν ο διαγωνισμός βρίσκεται και πάλι εκτός τηλεοπτικής στέγης. Τόσο η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα εκείνη τη περίοδο όσο και η πανδημία Covid -19 που έκανε την εμφάνισή της αργότερα, ανάγκασαν τη διοργάνωση να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ. Παρά τα αντικειμενικά προβλήματα βιωσιμότητας, ελλείψη χορηγικών συνεργασιών και τηλεοπτικής στέγης, τα καλλιστεία συνέχισαν να κρατούν τα σκήπτρα στο χώρο και το στέμμα τους να είναι το ιερό δισκοπότηρο για πολλές νεαρές γυναίκες που ασχολούνται με το χώρο της μόδας. Πράγματι, στο ενεργητικό τους συνέχισαν να προστίθενται νέες εξαιρετικές διακρίσεις όπως αυτή της Ηλιάνας Παπαγεωργίου ως Σταρ Ελλάς 2011, της Έλενας Μιαρίτη Μις Ελλάς 2011, της Βασιλικής Τσιρογιάννη Σταρ Ελλάς 2012, της Ισμήνης Νταφοπούλου Σταρ Ελλάς 2014, της Ιωάννας Μπέλλα Σταρ Ελλάς 2018 και πολλών ακόμη καλλονών.
Το 2021 – παρόλο που η πανδημία ακόμη καλά κρατεί- μία σημαντική εξαγορά φαίνεται πως θα αλλάξει μια για πάντα τη πορεία του διαγωνισμού. Πράγματι, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο επιχειρηματίας και σχεδιαστής μόδας Πάνος Ζήνας εξαγοράζει τον διαγωνισμό από τον Βασίλη Πρεβελάκη και όλοι μένουν άναυδοι με την εξέλιξη αυτή! Τα καλλιστεία και πάλι «άλλαξαν χέρια» μετά από 50 και πλέον χρόνια! Δίχως αμφιβολία ένας νέος μεγάλος κύκλος ξεκινά στην ιστορία του θεσμού ο οποίος θα επαναπροσδιορίσει το διαγωνισμό μέσα σε σύγχρονα πλαίσια, προσαρμοσμένα στην νέα εποχή. Εμείς δεν έχουμε παρά να τον ακολουθήσουμε!
Οι διοργανωτές στο διάβα του χρόνου
Μία λαμπρή 20ετία γεμάτη από θέαμα, λάμψη και διεθνείς επιτυχίες για τα Ελληνικά καλλιστεία